- Topbelegger Warren Buffett is bijna 94 en verkeert nog altijd in opmerkelijk goede gezondheid.
- Maar intussen vragen velen zich wel af wat er met zijn beleggingsvehikel Berkshire gebeurt, als Buffett overlijdt.
- Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis laat zijn licht schijnen over deze kwestie.
ANALYSE – Afgelopen november overleed Charlie Munger, de briljante zakenpartner van de legendarische belegger Warren Buffett. Munger overleed 34 dagen voordat hij 100 jaar zou worden.
Naar aanleiding hiervan ontving ik veel vragen over wat er zou gebeuren bij een overlijden van Buffett zelf. Stort de koers van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway dan in? Of is de waarde van de beleggingen zo robuust, dat Berkshire ook in de toekomst aantrekkelijk blijft?
Buffett is inmiddels 93 jaar oud, bijna 94. De gemiddelde resterende levensverwachting voor een 94-jarige man in de VS is drie jaar. Mijn eigen inschatting is dat Buffett een hogere leeftijd gaat halen. Dit omdat hij voor een 93-jarige in blakende gezondheid verkeert, zowel fysiek als mentaal.
Zou Buffett overigens plotseling overlijden, dan is zijn opvolging bij Berkshire Hathaway in ieder geval goed geregeld. Vanaf dat moment is Greg Abel bestuursvoorzitter.
Ted Weschler en Todd Combs houden zich allebei met de aandelenbeleggingen bezig en Buffett's eigen zoon - Howard Buffett - heeft de taak de Berkshire-cultuur intact te houden.
Berkshire zonder Buffett: impact korte en langere termijn
De bezittingen van Berkshire Hathaway zijn in drie categorieën in te delen. Allereerst de vele tientallen dochterbedrijven die in hoge mate zelfstandig opereren. Ten tweede de beleggingen in aandelen zoals in Apple en Coca-Cola. En ten derde de cashpositie van inmiddels 189 miljard dollar.
Geen van deze bezittingen is opeens veel minder waard, als Buffett er niet meer is. En mocht Berkshire heel fors in koers dalen, dan is er meer dan voldoende geld om veel eigen aandelen in te kopen, wat voor de langetermijnaandeelhouders erg gunstig zou zijn.
Zelf heb ik al vele jaren aandelen Berkshire Hathaway in bezit. Hoewel ik de waardering momenteel minder aantrekkelijk acht dan enkele jaren geleden, schat ik de intrinsieke waarde nog steeds hoger in dan de beurswaarde. Van een 'Buffett-premie' is zo bezien kortom geen sprake.
Wat betreft de opvolgers van Buffett zijn er simpelweg geen personen die qua track record, kennis en ervaring aan hem kunnen tippen. Het is daarom voorstelbaar dat aankopen van deze opvolgers - zowel aandelenbelangen als hele bedrijven - minder goed uitpakken dan die eerder zijn gedaan door Buffett zelf.
De managers van de dochterbedrijven zijn allemaal ruimschoots financieel onafhankelijk, maar werken nog wel altijd heel hard. De vraag is of ze dat ook allemaal blijven doen wanneer Buffett er niet meer is. En af en toe krijgt Berkshire zeer aantrekkelijke deals aangeboden, ook om bedrijven geheel over te nemen. Te bezien is ook of dat het geval nog is, wanneer Buffett er zelf niet meer is.
Apple na Steve Jobs
Zonder morbide te willen overkomen, is het zo dat de meeste mensen niet opeens doodgaan door bijvoorbeeld een ongeval of hartstilstand. Bij de meeste mensen wordt eerst de fysieke gezondheid slechter, en soms ook de mentale. Zelf vergelijk ik de situatie van Buffett en Berkshire Hathaway wel met die van wijlen Steve Jobs en Apple eerder.
Toen de gezondheid van de oprichter en het boegbeeld van Apple verslechterde, droeg hij steeds meer van zijn taken over aan zijn opvolgers. Zowel op de beursdag na het nieuws over het aftreden van Jobs als bestuursvoorzitter (24 augustus 2011), als de beursdag na het nieuws over zijn overlijden (zes weken later, 5 oktober 2011), daalde het aandeel Apple amper 1 procent. Sindsdien is de beurskoers van Apple vertienvoudigd.
In geval van een soortgelijk scenario voor Buffett verwacht ik wel een koersdaling van Berkshire, maar geen grote paniekverkoop. Een mogelijk groter risico vormt een onopgemerkte verslechtering van de mentale gezondheid van Buffett met slechte en in potentie heel kostbare beslissingen tot gevolg.
Op dat risico wordt trouwens wel geanticipeerd. Buffett heeft de medebestuurders bij Berkshire nadrukkelijk - publiekelijk en persoonlijk - aangegeven dat de belangrijkste taak voor hen bestaat in het in de gaten houden van zijn mentale toestand. En wanneer die verslechtert, is het aan hen ervoor te zorgen dat hem "de sleutels worden afgenomen", zoals Buffett dat zelf noemt.
Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. De auteur heeft voor eigen rekening aandelen Berkshire Hathaway in bezit.